- Kriteriji za razglasitev začasnega ukrepa prekuhavanja pitne vode
Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode, s katerim odpravimo mikrobiološko onesnaženost pitne vode in je praviloma kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi. Za ukrep prekuhavanja pitne vode iz sistema za oskrbo s pitno vodo se odloči upravljavec na podlagi ocene specifičnih razmer. Upravljavec pri tem upošteva Kriterije za razglasitev ukrepa prekuhavanja pitne vode. V primeru iz 4. člena Pravilnika o pitni vodi upoštevanje kriterijev zagotovi lokalna skupnost.
Kriteriji za razglasitev začasnega ukrepa prekuhavanja pitne vode
- Zakaj iz pipe priteče bela voda?
Pitna voda bele barve, ki občasno priteče iz pipe, je le posledica prisotnosti zraka v pitni vodi in se po nekaj sekundah, ko jo natočimo v kozarec zbistri. Nikakor pa to ni posledica prekomerne koncentracije dezinfekcijskega sredstva (klora) v pitni vodi, saj na podlagi barve pitne vode ni mogoče določiti prisotnosti klora.
- Trdota vode
Trdota vode je naravna lastnost pitne vode. V pitni vodi so raztopljene različne snovi, katerih količina in vrsta je odvisna od področja, kjer voda izvira, od kemične sestave podlage preko in skozi katere voda teče, preden pride do zajetja. Povzročajo jo raztopljene mineralne snovi, predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja iz prsti in kamnin (CaCO3 – apnenčasta podlaga, CaMg(CO3)2 – dolomitska podlaga, CaSO4 – predeli z depoziti sadre). K trdoti vode seveda prispevajo tudi drugi ioni, vendar v znatno manjši meri: Na+, K+, Cl- in drugi (odvisno od kamenin).
Mineralne snovi v vodi so moteče predvsem zato, ker so opazne na površinah v kopalnici, grelnih površinah in na stenah cevovodov, kjer se zaradi slabe topnosti kalcijevega in magnezijevega karbonata nalaga vodni kamen. Z vidika uporabe vode za pitje in pripravo hrane pa je prisotnost mineralnih snovi v vodi ugodna, vodi daje okus, človeku pa nujne minerale.
Standardizirana enota za trdoto je izražena v miligramih kalcijevega karbonata na liter (mg/L CaCO3), pogosto pa se uporabljajo nemške trdotne stopinje (°dH), kjer ena stopinja pomeni vsebnost 1 mg CaO na 100 mL vode (oziroma 10 mg CaO na 1 L vode).
Podatki o trdoti vode iz nekaterih vodnih virov:
Vodovodni sistem |
Skupna trdota vode |
ZADLAŠČICA |
5,7 °dH |
GRAHOVO OB BAČI |
10,2 °dH |
KAMNO – VOLARJE |
6,8 °dH |
PODBRDO |
6,7 °dH |
POSTAJA |
7,4 °dH |
ŠENTVIŠKA PLANOTA |
13,7 °dH |
VOLČE |
7,5 °dH |
KOBARID |
7,6 °dH |
BOVEC |
7,8 °dH |
°dH |
TIP VODE |
do 8 |
MEHKA |
8 – 12 |
srednje TRDA |
12- 18 |
TRDA |
18 – 30 |
zelo TRDA |