V vodovodnih sistemih, kjer ni urejena dezinfekcija, ni možno zagotoviti trajne neoporečnosti pitne vode. Edini možen ukrep je prekuhavanje pitne vode pred uporabo. Upravljavec je dolžan uporabnike obveščati o obveznem prekuhavanju pitne vode.
V primeru izrednih razmer, kot so obilno deževje, okvara klorinatorja, dela na omrežju,…., se ukrep o prekuhavanju razglasi tudi na sistemih, kjer je sicer dezinfekcija urejena, ker obstaja zaradi zgoraj navedenih razlogov verjetnost oporečnosti pitne vode.
Seznam naselij, kjer je OBVEZNO PREKUHAVANJE PITNE VODE čez celo leto:
OBČINA KOBARID: Jevšček, Borjana, Potoki
OBČINA TOLMIN: Kal, Rut, Grant, Stržišče, Znojile
NAVODILA ZA PREKUHAVANJE VODE
Vodo, ki jo nameravamo uporabiti za pitje, zavremo in jo pustimo burno vreti še eno minuto. Zaradi večje varnosti pa se svetuje, da voda vre vsaj tri minute. Na ta način se uniči vegetativne oblike patogenih bakterij, virusov in cist parazitov. Tri minute vretja zagotavljajo tako široko varnost, da lahko tako prekuhano pitno vodo uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane pitne vode je najbolje, da ostane v isti posodi kot smo jo prekuhali. Prekuhano pitno vodo hranimo pokrito v hladilniku največ 24 ur oz. izjemoma 48 ur.
V primeru, da je pitna voda motna, moramo pred prekuhavanjem iz nje odstraniti čim več delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
POVZETEK
- Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
- 3 minute vretja pomeni široko varnost.
- Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
- Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
- Vodo shranimo na hladnem.
- Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.