Dežurna služba: vodovodi: 041 625 191, pogrebna služba: 041 634 168 ...
Obvestila
Avg 24

Priporočila za izpiranje hišnega vodovodnega omrežja javnih objektov

Komunala Tolmin poziva vse upravljavce javnih objektov in ustanov, ki so bili med počitnicami zaprti, da pred začetkom šolskega leta izperejo interne vodovodne inštalacije.

V času počitnic je poraba vode v vrtcih in šolah zmanjšana ali prekinjena, zato lahko pride do zastajanja vode in dviga temperature vode v vodovodnem omrežju. Posledično tako v omrežju prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje. Zato vsem vrtcem, šolam in drugim podobnim ustanovam priporočamo, da tudi letos poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja.

Izpiranje se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature vode na pipi.

Svetujemo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate tudi skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost in ustrezno kakovost pitne vode. Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj dve minuti oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.

Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu, in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode najdete spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ. https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/izpiranje-interne-vodovodne-napeljave-v-objektih-v-javni-uporabi/

Dostopnost (X)