Dežurna služba: vodovodi: 041 625 191, pogrebna služba: 041 634 168 ...
Obvestila
Okt 26

Prekuhavanje pitne vode -naselje SUŽID

Komunala Tolmin obvešča vse uporabnike, ki se oskrbujejo z vodo iz javnega vodovoda Sužid, da je potrebno zaradi prehajanja na UV – dezinfekcijo, vodo v prehranske namene prekuhavati. Ukrep bo trajal dokler analize ne potrdijo, da je voda zdravstveno ustrezna v vseh vremenskih razmerah. Obvestilo velja do preklica. Prosimo za razumevanje.

datum: 26.10.2020NAVODILA ZA PREKUHAVANJE VODE

Vodo, ki jo nameravamo uporabiti za pitje, zavremo in jo pustimo burno vreti še eno minuto. Zaradi večje varnosti pa se svetuje, da voda vre vsaj tri minute. Na ta način se uniči vegetativne oblike patogenih bakterij, virusov in cist parazitov. Tri minute vretja zagotavljajo tako široko varnost, da lahko tako prekuhano pitno vodo uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane pitne vode je najbolje, da ostane v isti posodi kot smo jo prekuhali. Prekuhano pitno vodo hranimo pokrito v hladilniku največ 24 ur oz. izjemoma 48 ur.

V primeru, da je pitna voda motna, moramo pred prekuhavanjem iz nje odstraniti čim več delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

POVZETEK

  • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
  • 3 minute vretja pomeni široko varnost.
  • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
  • Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
  • Vodo shranimo na hladnem.
  • Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.
Dostopnost (X)